zondag 25 maart 2012

(meer) duidelijkheid...

Afgelopen vrijdagmiddag hadden we een afspraak bij de fertiliteitspoli. We zouden dan de uitslag krijgen van de laatste semenanalyse in de VU en te horen krijgen welke behandeling daar het best bij zou passen.


1,4 miljoen zaadcellen. Advies: ICSI



IVF (in vitro fertilisatie)/ICSI (intra cytoplasmatische sperma injectie) zijn kunstmatige voortplantingstechnieken waarbij bevruchting buiten het lichaam plaatsvind.

Bij IVF en ICSI volg je nagenoeg hetzelfde traject, alleen de manier van bevruchting verschilt.
Hieronder heb ik de tekening van de fertiliteitsarts in het ziekenhuis nagemaakt:

Klik op de tekening om het te vergroten!

Het gaat als volgt:
Normaalgesproken beginnen er op de eerste dag van je menstruatie eiblaasjes (follikels) met daarin eicellen te groeien. Een van deze eiblaasjes zal doorgroeien tot ongeveer 2 cm en springen. Dit noemen we de eisprong of ovulatie. Om meer kans te hebben op een bevruchting is het nodig dat er meerdere eicellen uitrijpen i.p.v. maandelijks 1 eicel. Dit wordt gedaan d.m.v. stimulatie.
Stimulatie houdt in dat de vrouw verschillende hormonen bij zichzelf moet injecteren om de eigen cyclus te onderdrukken (Lucrin of Decapeptyl) en hormonen die eiblaasjes laten rijpen, maar niet vroegtijdig laten springen (Menopur of Puregon) Dit kan in een kort of lang traject. In mijn geval heb ik begrepen dat het hele proces ongeveer een maand in beslag zal nemen. De eerste 2 weken dus elke dag 1 hormooninjectie en daarna elke dag 2 hormooninjecties. Tijdens deze 4 weken moet je regelmatig naar het ziekenhuis om d.m.v. vaginale echo's of bloedtesten te bekijken hoever de eiblaasjes gerijpt zijn. Wanneer de eiblaasjes ongeveer 2cm groot zijn moet er 1 laatste hormoon geinjecteerd worden om de eisprong in gang te zetten (Pregnyl). Binnen 36 uur zal dan de eicelpunctie plaatsvinden (enkele uren voor de eisprong). Bij de punctie zal de arts door de vaginawand heen de eiblaasjes aanprikken en de eicel opzuigen. Hoewel je hier meestal wel pijnstilling voor krijgt, wordt dit toch door veel vrouwen als pijnlijk ervaren. Ik zie er dan ook behoorlijk tegenop!
Het wezenlijke verschil tussen IVF en ICSI is op dit punt in het traject.
Bij IVF worden de eicellen samengebracht met het "opgewerkte" zaad en moeten de zaadcellen de eicellen op natuurlijke wijzen bevruchten.
Bij ICSI worden de zaadcellen 1 voor 1 in de eicellen geinjecteerd om de eicellen te bevruchten.
Als er bevruchting heeft plaatsgevonden (er is helaas geen garantie dat dit altijd het geval is) gaan de trajecten weer op dezelfde manier verder. Na de punctie moet het baarmoederslijm geoptimaliseerd worden met vaginale zetpillen (Progestron) om zo de innesteling te bevorderen.
Binnen 3 tot 5 dagen zal er 1 embryo teruggeplaatst worden. Ik heb begrepen dat de regel is dat er meestal 1 embryo terugplaatst wordt tenzij je ouder bent dan 36 of je eerdere pogingen (je krijgt er dit jaar nog 3 vergoed door de ziektekostenverzekeraar!) van IVF of ICSI mislukt zijn, maar het zijn er nooit meer dan 2. Dit is omdat ze zo proberen meerling zwangerschappen te voorkomen of te beperken.
En dan volgen er 2 lange wachtweken....
Aan het eind van deze wachtweken volgt er een bloed- en/of urinetest om te bepalen of er zwangerschapshormoon aanwezig is.

Indien er embryo's overblijven, dan kunnen die worden ingevroren (mits ze voldoen aan strenge kwaliteitseisen!) Deze zogenaamde "cryo's" kunnen voor later gebruik worden ontdooid. Als de embryo's de ontdooiing goed doorstaan dan kunnen ze worden teruggeplaatst in een natuurlijke of gestimuleerde cyclus. Daarna volgen wederom de wachtweken...

Zoals gemeld worden er 3 IVF of ICSI pogingen vergoed door de basiszorgverzekering en helaas is het niet mogelijk om je aanvullend te laten verzekeren voor verdere behandelingen.
Vanaf 2013 willen ze dit helaas terugbrengen naar slechts 1 behandeling!
Verzekeringstechnisch wordt de terugplaatsing van een cryo niet gerekend als een poging, maar deze hoort bij de IVF of ICSI poging waaruit de cryo afkomstig is.

Wie na 3 pogingen nog een behandeling wil ondergaan moet dit zelf betalen.
Een gemiddelde IVF of ICSI poging kost gemiddeld rond de EUR. 3.000 inclusief de hormonen

De arts had het gevoel dat we het allemaal wel goed begrepen en stuurde ons weer op pad met nieuwe formulieren voor bloedtesten (ja alweer!) om te onderzoeken of we aan bepaalde infectieziekten lijden. Dit moet vastgesteld worden voordat we aan de ICSI beginnen. Wat de start van de procedure betreft zei de arts dat er een wachtlijst staat voor ICSI tot ongeveer Juni. Genoeg tijd om ons mentaal en lichamelijk voor te bereiden dus!
Onze volgende afspraak staat op Donderdag 5 April. Als het goed is horen we dan exact wanneer we gaan beginnen en krijg ik meer informatie over de medicijnen en prikinstructies.
Spannend!


Voor wie meer wil lezen over vruchtbaarheidsproblemen:
Ik heb veel gehad aan het boekje "Open Zenuw" van Denise Hilhorst (Klik op de link voor een korte introductie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten